Illustratie van persoon die zich afvraagt wat er in een verdacht huis gebeurt

Wat is woonfraude?

Woonbron verhuurt woningen aan huurders met de bedoeling dat deze woning wordt gebruikt waarvoor deze is bedoeld. De voorwaarden staan beschreven in de algemene huurvoorwaarden van Woonbron. Deze voorwaarden gelden voor zowel sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen als huurwoningen met een speciale campusclausule.

Als een huurder iets doet met de woning dat niet mag, dan kan er sprake zijn van woonfraude.

Geen woonfraude maar wel overlast?

Er is een verschil tussen woonfraude en overlast. Voorbeelden van woonfraude lees je hierboven. Staat jouw situatie hier niet tussen of twijfel je? Lees dan verder op onze pagina over overlast. Of neem contact met ons op.

Overlast
Illustratie van persoon die kijkt naar een woning die er onbewoond uit ziet

Wat doet Woonbron tegen woonfraude?

Woonbron treedt hard op tegen woonfraude. Dit doen wij samen met onze partners vanuit de gemeente. Wij hebben duidelijke afspraken over de aanpak van woonfraude, uitkeringsfraude en juistheid van de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Als er een vermoeden bestaat van woonfraude zal Woonbron dit onderzoeken. Dit kan betekenen dat medewerkers van Woonbron bij u op bezoek kunnen komen, ook in de avond en in het weekend. Als blijkt dat er inderdaad sprake is van woonfraude, dan heeft dit verregaande gevolgen voor de veroorzaker. Een boete en het kwijtraken van de woning zijn het gevolg.

Vragen en antwoorden over woonfraude