Ouderen, kinderen en zieken zijn extra kwetsbaar voor oververhitting en uitdroging. Let daarom goed op jezelf, maar ook op de mensen om je heen. Drink in ieder geval genoeg water: ongeveer 1 glas per uur, ook als je geen dorst hebt. Houd je woning koel met de tips hieronder. En blijf vooral in een ruimte waar het koel is.
Dit kun je doen om je woning koel te houden
Probeer de zon zoveel mogelijk buiten te houden. Doe het zonnescherm 's ochtend vroeg naar beneden. Of zet een parasol voor het raam. Het helpt ook als je de (rol)gordijnen of jaloezieën dicht doet.
Gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten. En doe het licht uit. Apparaten en licht zorgen ook voor warmte.
Gebruik een ventilator. Als je een bevroren fles water voor de ventilator zet, dan blaast de ventilator koele lucht.
Ventileer je woning alleen 's avonds en 's nachts. Zet bijvoorbeeld een raam, deur of ventilatierooster open. Maar let op: maak het inbrekers niet te makkelijk. Houd ramen en deuren overdag dicht. Bekijk ook onze ventilatietips.
Heeft jouw woning een balansventilatiesysteem? Zet de bypass uit. Dit zorgt ervoor dat de lucht in huis niet meer wordt opgewarmd door de buitenlucht. Hoe dit werkt, staat in de handleiding.
Heeft jouw woning een warmtepomp? Zet deze dan op koelen in plaats van verwarmen. Hoe dit werkt, staat in de handleiding.
Meer weten over wat je kunt doen bij hitte?
Kijk op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond
Of lees de tips van het Rode Kruis